BSRG temel olarak alginate, chitosan, polylactic acid, polyhydroxyalkonates vb. biyopolimerler ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bu polimerlerin üretilmesi ve uygulamaları için yaşam bilimleri alanında geometrik şekil, modülüs, bozunma profili gibi farklı parametrelerin değerlendirilmesini gerektirir. Çapraz bağlanma, plazma modifikasyon, liyofilizasyon ve farklı fizikokimyasal parametrelerin kontrol edilmesi ile istenilen özellikte polimerik malzemelerin sentezi, araştırma grubumuz tarafından gerçekleştirilmektedir.
Biyomalzeme 1987 yılında D. F. Williams tarafından “biyolojik sistemler ile etkileşimde olan medikal cihazlarda kullanılan canlı olmayan malzeme” olarak tanımlanmıştır. BSRG, Williams’ın tarifindeki bu tür malzemeleri geliştirmek için çalışmalar yürütmektedir.
Yara iyileşmesini hızlandırmak, hücre çoğalmasını arttırmak veya ameliyat sonrası operasyonlar için polimerik membranlar ve biyobozunur doku iskelelerinin yapımı tamamlanmış ve devam eden bazı araştırmaların ana başlıklarıdır.
Biyomalzeme yüzeyinin canlı organizma ile etkileşimi ve bunun sonucunda oluşan komplikasyonları, ürolojik katater, kardiyovasküler stentler ve titanyum implantlar gibi varolan biyomalzemelerin, kimyasal veya plazma destekli yüzey modifikasyonları ile önlemek ve biyouyumluluğunu arttırmak BSRG’nin temel araştırma konuları arasındadır.
Gen taşınımı veya enzim kinetik çalışmalarının biyoteknolojik uygulamaları için yeni veya alternatif polimerik matriks malzemeleri elde etmek BSRG’nin diğer bir araştırma alanıdır.
İlaç taşıma sistemleri ve salımın kontrol edilmesi farmakoloji ve tıp alanında çok sıcak konulardır. Tedavi edici ajanlar polimerik taşıyıcılar tarafından hapsedilebilmektedir. BRSG, gerekli ajanların istenilen şekilde kontrollü salımı için farklı biyobozunur polimerlerden farklı parametreler ile polimerik taşıyıcılar sentezlemektedir. Taşıyıcı sistemler pH duyarlı olabilir veya istenilen spesifik ligandlar ile donatılarak hedeflendirilebilir. Taşıyıcılar, membran, disk, mikro boyutta küre, nan boyutta partikül veya küreler gibi istenilen formda sentezlenebilir.
Sentezlenmiş olan yada kimyasal veya plazma destekli modifiye edilmiş polimerik biyomalzeme yüzeylerinin hücre kültürü ve sitotoksisite çalışmaları BSRG tarafından gerçekleştirilen önemli araştırma alanlarındandır. Malzemelerin biyouyumluluğunun incelenmesi ile ortaya çıkan veriler ışığında biyomalzemeye canlı organizmanın verdiği cevap anlaşılabilir.
Biyosensör teknolojisi alanındaki araştırma ve gelişmeler, farklı alanlardaki problemlerin çözülmesinin gerekliliğine bağlı olarak son birkaç yıl içerisinde oldukça artmıştır. Biyosensörler hastalıların erken teşhisinde kullanılabilir ve hastalığın gelişmesini önlemede önemli bir rol oynayabilirler. BSRG, kantilever temelli, kağıt temelli ve elektrokimyasal temelli biyosensörlerin hazırlanmasında deneyim kazanmıştır.